fbpx

Страните от ЕС искат повече свобода в рамките на енергийните предложения на ЕК

Страните от Европейския съюз настояват за гаранции, че могат да запазят собствените си политики за налагане на такса необаквана печалба на енергийните компании и да запазят възможността да налагат още по-строги мерки, заедно с мерките, предвидени за целия блок и предложени преди дни от Брюксел, съобщава Ройтерс. Целта е министрите на енергетиката да одобрят сделка на заседание на 30 септември.

Последното компромисно предложение на страните, видяно от агенцията, няма да изисква от държавите да прилагат предложения от ЕС „данък“ върху неочакваната печалба на фирмите, работещи с изкопаеми горива, ако те вече имат „еквивалентни“ национални мерки, каквато например е ситуацията в Италия.

Държавите биха могли, ако решат, също така да наложат данък върху неочакваната печалба на компаниите за изкопаеми горива, който да е над предложената от ЕК 33% ставка –  за да съберат повече пари с цел подпомагане на битовите потребители и бизнеса да се справят с растящите цени на енергията. Това се посочва в предложението, изготвено от Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Държавите-членки също искат гаранции, че планът на ЕС за възстановяване на излишните приходи от евтини генератори на електроенергия няма да им попречи да ограничат още повече приходите на тези производители на национално ниво.

Като се има предвид, че производственият микс и структурата на разходите на съоръженията за производство на електроенергия се различават значително в различните държави-членки, трябва да им бъде позволено да запазят или въведат национални кризисни мерки“, се казва в предложението, чийто текст не е окончателен и може да претърпи промени.

Дипломати от някои страни от ЕС се надяват на сделка следващата седмица, но изтъкват, че това ще се случи само ако на страните бъде позволено да запазят националните си мерки за криза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"