fbpx

Азерският газ покрива 19% от нуждите ни, Баку иска да достигнем 25%

Към края на годината Азербайджан ще осигурява 19 процента от нуждите на България от природен газ. Това е заявил министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов, на страницата си в Twitter, цитиран от trend.az и Blacksea-caspia.

В Румъния, ние с Росен Христов – министърът на енергетиката на България, обсъдихме развитието на двустранното енергийно сътрудничество. Към края на годината 19 на сто от нуждите на България от природен газ ще се осигуряват от Азербайджан“, пише Шахбазов.

Припомняме, българският министър на енергетиката заяви в рамките на Румънската международна газова конференция, че уреждането на доставки на природен газ от такива партньори като Азербайджан е първостепенна задача за България.

Баку не крие амбициите си да увеличат дела на каспийския природен газ на българския газов пазар до 25 процента в най-близко време. В момента се очакват поредните пазарни тестове за ангажиране на капацитета на интерконектора „Гърция-България“ (IGB) от който до момента е резервирана половината.

Газовата връзка трябва да започне реално функциониране на 1 октомври с пълните количества договорен азерски газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"