Крипто играчите принудени да търсят защита в поостарели хардуерни технологии

Крипто играчите принудени да търсят защита в поостарели хардуерни технологии

„Не е лесно да си крипто инвеститор“, пише в свой репортаж Ройтерс, относно новите предизвикателства пред пазара на цифрови пари.

Те видяха как тази година стойността на притежанията им пада като тухла и сега мнозина се замислят за безопасността на своите крипто пари след поредица от кражби, при които хакерите отнесоха около 2 милиарда долара.

Влезте в призрака на миналото на технологиите.

Хардуерните портфейли – физически устройства от старата школа, подобни на USB устройства, които съхраняват криптовалути офлайн – може да изглеждат връщане към една по-невинна дигитална ера, но се оказват популярен отговор на настоящата авангардна главоблъсканица.

Глобалният пазар на хардуерни портфейли, оценен на 245 милиона долара през 2021 г., се очаква да набъбне до над 1,7 милиарда долара до 2030 г., според компанията за пазарни проучвания Straits Research.

Това се подхранва от непрекъснати кибер грабежи, при които според изследователя Chainalysis крадци са откраднати 1,9 милиарда долара в крипто през първите седем месеца на годината, което е увеличение от 60% спрямо година по-рано. Голяма част е открадната директно от блокчейни или „горещи“ онлайн портфейли.

Не само хаковете правят инвеститорите нервни. Други загубиха достъп до своята криптовалута, когато големи кредитори като Celsius Network и Voyager Digital се сринаха през юли.

Определено забелязахме повишен интерес към хардуерните портфейли и към общото самопопечителство след няколко проблема“, казва Адам Лоу, главен продуктов и иновационен директор в базираната в САЩ CompoSecure (CMPO.O), един от няколкото производители на хардуерни портфейли.

Все пак няма такова нещо като безплатен крипто обяд: Докато горещите портфейли са удобни и позволяват бърза търговия, хардуерните портфейли обикновено не се харесват на инвеститори, които често купуват криптовалути на големи борси и могат да изберат да запазят активите си на тези платформи, където просто влизат с потребителско име и парола.

Въпреки че горещите портфейли обикновено са безплатни и предлагат бърз достъп до крипто, те могат да бъдат уязвими за хакове. През август близо 8000 крипто портфейла в блокчейна на Solana бяха ударени от хакери, които избягаха с над 5 милиона долара в крипто.

Потребителите са силно насърчавани да използват хардуерни портфейли“, коментираха тогава от Solana. Френският Ledger, друг производител на хардуерни портфейли, отбелязва, че е видял скок в продажбите след кражбата на портфейлите Solana.

Повечето хардуерни портфейли се свързват с мобилно приложение, където собствениците на цифрови ключове, необходими за достъп до техните крипто ключове, могат да контролират средствата си. Някои използват технологията „Secure Enclave“, защитна функция, за съхраняване на чувствителни данни.

Йозеф Тетек, биткойн анализатор в базираната в Чехия компания за хардуерни портфейли Trezor, коментира, че очаква в бъдеще по-добро взаимодействие на телефона с портфейлите за съхранение, за да обслужва инвеститори на места като Южна Америка и Африка, където е по-често потребителите да имат мобилни телефони, отколкото персонални компютри.

Един дългосрочен въпрос е дали производителите на телефони ще искат да се включат в действието, казва Стан Мирошник, съосновател и партньор в 10T Holdings, който ръководи кръга на финансиране на Ledger от $380 милиона за серия C миналата година.

Мисля, че един въпрос за индустрията и за това накъде отива и отчасти кое ще стимулира потребителите, е какво ще стане, ако всеки iPhone има вграден хардуерен портфейл Secure Enclave?“, изтъква Мирошник.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"