fbpx

407 тона пипер спрени на границата от началото на годината

От началото на тази година до момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е спряла близо 407 тона пипер, заради лабораторно установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди.

Това е част от спрените общо за първите шест месеца 1 546 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството, до пазарите в България и ЕС.

Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи) са най-често отхвърляните стоки при граничния контрол върху храните от животински произход – 23 тона и 400 кг. Причината е незадоволителната документална проверка (липсващи или неотговарящи на законодателството придружителни документи). В същата категория храни, инспекторите отчитат възбранени над 23 тона агнешки субпродукти (напр. дреболии), както и повече от 20 тона млечни продукти.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно, добавят от БАБХ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"