fbpx

6% от интензивно работещите у нас са застрашени от бедност

В България нивото на риск от бедност за хората в трудоспособна възраст, живеещи в домакинства с много нисък интензитет на работа* е 69,7% през 2021 година, сочат данни на Евростат. Рискът от бедност за хората в домакинства с много висок интензитет на работа е само 6,2% у нас, а за тези със среден интензитет на работа – 23,3%.

Данните са сходни със средните стойности за ЕС, които са 62,2 % – много нисък интензитет, 23,6 – среден и 5,4% – висок, като изводът е, че заетостта помага да се предпазят хората от риск от бедност.

В съюза процентите за домакинства с много нисък интензитет на работа варират от 44,6 % в Люксембург и 45,6 % в Кипър до повече от 70,0 % от населението в десет държави-членки на ЕС, достигайки връх от 80,6 % в Хърватия.

На другия полюс – домакинства с много висок интензитет на робата – най-добри показатели има в Нидерландия, където едва 0,9% от хората от тази група са застрашени от бедност, а в Люксембург с 13% тази група е най-уязвима.

*Интензитетът на работа на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които всички членове на домакинството в трудоспособна възраст са работили през референтната година на дохода, и общия брой месеци, в които същите членове на домакинството теоретично биха могли да работят през същия период.
Много нисък интензитет на работа има тогава, когато хората н трудоспособна възраст от едно домакинство са работили по-малко от 20% от общия им комбиниран потенциал за работно време през предходните 12 месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"