fbpx

АИКБ призова членовете си да участват масово в преброяването

Ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България призова своите членове да участват масово и мотивирано в електронното преброяване. За всеки здравомислещ човек е ясна необходимостта и ползата от достоверна статистика във всяка отделна държава, както и за функционирането на Европейския съюз, на който България е страна–членка, се заявява в отвореното писмо.

Работодателската организация изтъква, че преброяването е най-голямото статистическо изследване, което трябва да осигури качествена и съпоставима информация за числеността на населението, за демографската му структура, както и за социално – икономическите му характеристики. Също така, се казва в прицива, преброяването ще осигури необходимите данни за параметрите на сградния фонд и за жилищните условия на домакинствата в страната.

Тези данни имат важно значение при взимането на решения, при формирането на политики по редица въпроси – на първо място за финансирането в областта на образованието, здравеопазването, социалната защита и други сродни дейности.

С оглед на това, че на база на резултатите от преброяването ще става разработването на всякакви национални и регионални политики в следващия 11 годишен период, успешното му провеждане се превръща в много важна и отговорна национална задача, убедени са работодателите.

Припомня се, че „Преброяване 2021“ ще се състои между 7 септември и 3 октомври 2021 година. Електронното преброяване ще започне в 00:00 часа на 7 септември и ще продължи до 24:00 часа на 17 септември 2021 година. Всеки, който живее на територията на страната, ще може да участва в преброяването като попълни електронна карта на следния адрес.

За попълването на картата са необходими компютър, таблет или смартфон; български документ за самоличност с ЕГН и валиден електронен адрес. Преброителната карта е достъпна за предварително разглеждане.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"