fbpx

Александър Манолев отива на съд заради къща за гости

александър манолев

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев и 25-годишната Ана Димитрова отиват на съд заради европарите за къща за гости в Сандански, съобщи БГНЕС.

Те са предоставили неверни сведения, за да се получат средства от фондове на Европейския съюз. Обвинителният акт срещу двамата е внесен на 7 октомври – пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми през април и тогава им бяха наложени мерки за неотклонение – на Ана Димитрова гаранция в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция от 100 000 лева.

Ето част от данните на прокуратурата. На 13.05.2013 г., в Благоевград Димитрова кандидатствала по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от програма „Развитие на селските райони 2007-2013“. Тя подала заявление за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“ в района на Сандански. Представила и документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка – декларация за приходите от продажби.

В анкетната карта и формуляра към нея било заявено, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител – договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01.10.2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка в местността „Мездра“ на с. Кулата, община Петрич. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не е бил стопанисван от нея.

Въпреки, че нямала финансови средства за инвестицията към датата на кандидатстването, Ана Димитрова подписала декларация, че е осигурила 576 668,55 лв., без ДДС. Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба на грозде за 6 790 лв. Това обстоятелство също не отговаряло на действителността.

На 30.04.2014 г., с писмо пред Държавен фонд „Земеделие“ в София, тя представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи и получаване на приходи от лозето през 2012 г. Приложила и договор за отдаване под наем на земеделска земя, където за наемодател и собственик бил посочен Александър Манолев – другият обвиняем по делото. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на „Т.А.“ ЕООД. Освен това, обвиняемата приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде сорт „Мелник“, въпреки че посочените дейности не били извършени.

За да получи неправомерно средства от европейския фонд, в заявка за плащане, Димитрова декларирала, че всички представени от нея официални документи към 14.10.2015 г. удостоверяват действителното правно положение, както и че представените от нея частни документи са автентични и носят нейния подпис. Обвиняемата представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект. Разходите обаче са били за изграждане на къща за лични нужди на другия обвиняем – Александър Манолев.

Според прокуратурата обвиняемият Манолев умишлено склонил обвиняемата за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения на процедурата за кандидатстване, на условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и на необходимите документи. Обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости“, учредил правото на строеж в поземлен имот в гр. Сандански. Освен това чрез договор за паричен заем предоставил на управляваното от него дружество 700 000 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"