fbpx

Анализират рентабилността на всички влакове и жп маршрути у нас

До края на 2023 г. ще се извърши последователно анализ на финансовата рентабилност на всеки влак, маршрут и линия. „Заложили сме разработване на изцяло нова търговска тарифа за превоз на пътници по отношение на продажби, ценова политика, предлагане на допълнителни отстъпки и други“, заявява транспортният министър Христо Алексиев пред ресорната комисия в парламента.

По думите му се работи за изпълнение на ,,търговски” график за движение на влаковете по критерии, касаещи премахване на допълнителните спирания. Това означава пренасочване на вагони от слабонаселени влакове към натоварени линии и маршрути. Като важна мярка е увеличаване на сезонните влакове на дълги разстояния и приоритизиране на движението на пътническите влакове.

По отношение на поръчката за нов подвижен състав Алексиев обявява, че е изготвена и е пратена за одобрение, преглед и нотификация от страна на Европейската комисия. „Спазваме всички стъпки и допълнихме част за поддръжка на новите влакове, защото това е от изключително значение предвид тяхната рентабилност“, допълва той.

Министърът бе поканен в комисия да говори относно зачестилите инциденти с влакове.

В ход е извършването на повече контролни проверки на експлоатационния персонал и техническото състояние на подвижния състав от локомотивните инструктори и от експерти на централно управление“, изтъква Алексиев пред депутатите.

Провежда се и извънреден инструктаж на служителите и е увеличен обемът и времето за прегледи на електрически измервателни устройства и пожароизвестителна инсталация на локомотивите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"