fbpx

Служебният кабинет възкресява проекта „Белене“?

Служебният министър на енергетиката Росен Христов изрази мнение, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде реализиран.

Пред депутати от ресорната комисия той съобщи, цитиран от „Дневник“, че през следващата седмица Министерството на енергетиката ще представи идеите си за развитието на ядрената енергетиката в България на специално събитие и всички депутати от комисията ще получат покани.

Христов обяви, че според него трябва да се изградят четири нови реактора – 2 на площадката на АЕЦ „Белене“ и още два – като 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“, които да работят в синхрон с действащите и в момента два блока. По думите му, България трябва да се стреми към действащи след няколко години ядрени мощности с общ капацитет от 4 хил. мегавата.

Той прави и препоръка към депутатската комисия да не се фокусираме изключително върху доставчици на технология от САЩ, а да говорим с различни, защото това дава гъвкава среда. В тази връзка Христов изрежда имената на няколко потенциални компании „Фраматом“, EDF, „Уестингхаус“. Той обръща и внимание на това, че в момента много държави преосмислят ядреното си развитие и обявяват изграждането на нови мощности – Швеция, Румъния, Франция, Белгия.

Коментарите му са във връзка и с включеното в дневния ред на заседанието на комисията проект на решение по ядрената тема. С него вносителите от ГЕРБ предлагат парламентът да задължи правителството да проведе преговори със САЩ за сключването на междуправителствено споразумение за изграждането на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“. В документа е посочена конкретно и технологията АР1000, която да бъде изпълнена като блок 7 в АЕЦ „Козлодуй“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"