fbpx

Асен Василев изостри тона към бизнеса за минималната заплата

От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро.

Това, според пост във „Фейсбук“ на Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, цитиран от „Сега“, е заявил финансовият министър Асен Василев по време на днешното заседаниее на тристранката. Василев, който е с Ковид, е участвал онлайн в обсъждането на проектобюджета за 2022 година.

Поводът за думите му е традиционно изразяваното несъгласие на бизнеса за административното увеличаване на минималната заплата и на максималния осигурителен доход. В проекта се залага от първи април 710 лв. минимална заплата и 3400 лева максимален осигурителен доход.

По време на онлайн брифинга след края на заседанието Василев потвърди позицията си, че отговорност на работодателите е да създадат добра организация на труда, така че да няма работещи бедни.

Освен „сблъсъка“ за минималната заплата, от АИКБ не са одобрили дългия отпуск за майчинство, както и вдигането на обезщетението за втората година от майчинството. Според асоциацията увеличаването с 25% на обезщетението за безработицата, без връзка с размера на осигуровките, демотивира връщането на работа.

От АИКБ са призовали да се преосмисли решението детските градини и ясли да са безплатни за родителите, тоест да са за сметка на бюджета, защото това няма да реши проблема с недостига на места в тях.

За една корекция съобщи междувременно и правителствената пресслужба. От 1 април минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 12,00 лв. на 18,00 лв., а максималният дневен размер се повишава от 74,29 лв. на 85,71 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"