fbpx

Австралия отвори една от „най-големите икономически врати“

Австралия официално подписа търговско споразумение с Индия, след като двете нации бяха дали заявка за намерението си да изградят по-тесни търговски връзки, съобщава Ройтерс.

Споразумението за икономическо сътрудничество и търговия между Австралия и Индия е подписано на виртуална церемония от министъра на търговията Дан Техан и министъра на търговията и индустрията на Индия Пиюш Гоял.

Премиерите на Австралия Скот Морисън и на Индия Нарендра Моди са участвали във виртуалната церемония.

Агенцията припомня, че заради очакванията Морисън да насрочи общи избори до дни, той е бързал да осигури търговската сделка преди началото на кампанията, след като дълги години е преговарял по темата с Индия.

Пред репортери австралийският премиер е коментирал, че споразумението с втората по население нация в света представлява „една от най-големите икономически врати, които трябва да се отворят в света днес“.

Правителството на Морисън се стреми да диверсифицира експортните пазари и да намали зависимостта на Австралия от най-големия си търговски партньор Китай, след като дипломатическите спорове доведоха до санкционирането на Пекин на определени австралийски продукти.

Сделката с Индия премахва митата върху повече от 85% от износа на австралийски стоки за Индия на стойност 12,6 милиарда австралийски долара, което нараства до почти 91% за 10 години.

Ще бъдат премахнати митата за овче месо, вълна, мед, въглища, алуминиев триоксид, пресен австралийски скален омар и някои важни минерали и цветни метали за Индия.

96% от вноса на индийски стоки ще влезе в Австралия безмитно.

И двете страни ще продължат да работят за пълно споразумение за свободна търговия, заявяват от федералното правителство.

След подписването на сделката министърът на търговията и индустрията Гоял коментира, че Индия иска да постигне ускорен напредък в пълното споразумение за свободна търговия с Австралия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"