fbpx

Петков иска съотношение 1:20 между най-ниска и висока заплата в здравния сектор

Премиерът Кирил Петков е изразил решимостта на правителството да приложи правилото за съотношението 1:20 между най-ниската и най-високата заплата на медицински специалисти, финансирана с публичен ресурс, в болничните заведения.

Това е станало в рамките на среща с представители на синдикални и съсловни организации, съобщават от „Дондуков“ 1.

„Българското правителство застава зад работещите в здравната система. Работим за трайно увеличаване на доходите, затова предлагаме повишаване на нивата на основната работна заплата в Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“, коментира Петков.

По думите му, дори да закупим всякаква апаратура, ако нямаме кадри, системата на здравеопазването няма как да функционира.

В рамките на срещата са обсъдени възможностите за стимулирането на доходите на работещите в здравната система, включително на медицинските сестри, лекарите и др., което може да се реализира чрез увеличение на цените на медицинските услуги. Дискутирани са политики, които да стимулират повече български граждани да изберат професията медицинска сестра и така системата да се справи с дефицита на кадри. Акцент в разговорите са били и промени в образователната система, които да ускорят вливането на нови кадри в сектора.

По-рано днес в парламента бе проведено разискване със здравния министър за преодоляване недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри.

А във връзка с прекратяването на извънредната епидемична обстановка и получаваните допълнителни средства на медиците на първа линтия, от бранша искат след юни месец, когято тези пари отпаднат, те да бъдат допълнени за постоянно към трудовите възнаграждения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"