fbpx

Азербайджан увеличава амбициите си към газовия пазар на ЕС

Азербайджан планира да работи заедно с Европейския съюз над разширяването на географията на доставките си на природен газ.

Това става ясно от думите на президента на Азербайджан – Илхам Алиев, по време на срещата му с новоназначения ръководител на представителството на Европейския съюз в Баку Петер Михалко, пише Blacksea-caspia.

По думите на Алиев подписаната преди 10 години от Европейския съюз и Азербайджан Декларацията за съътрудничество в енергийната сфера и енергийната безопасност е била много важна крачка по пътя към осъществяването на Южния газов коридор, като от последния ден на миналата година, вече се виждат практическите резултати. Азербайджанският природен газ вече присъства на европейския пазар.

Илхам Алиев подчертава в същото време, че плановете на Баку за завършване на грамадния проект – Южния газов коридор, не се ограничават с това.

Ние виждаме, че можем да станем доставчици и за много други страни – членки на Европейския съюз. Планираме да работим заедно с Европейския съюз над разширяването на географията на нашите доставки – особено сега, през зимата, когато всички виждат, че алтернативният източник от алтернативния маршрут – това именно е енергийната сигурност“, изтъква азерският президент.

Той обръща внимание и върху транспортния сектор на страната, на който ЕК отдава голямо значение. Алиев припомня, че по време на посещението на президента на съюза Шарл Мишел са били представени възможностите на азерското морско търговско пристанище и на Свободната икономическа зона. Това, по думите му, може да бъде твърде многообещаващо направление, не само от гледна точка на сътрудничеството в икономическата и транспортната сфера, но като цяло с оглед на стабилността и сигурността в региона.  Защото сътрудничеството обединява страните, прави ги взаимосвързани, те вогат да си разделят изгодата от него.

Алиев подчертава още пред Петер Михалко, че страната е завършила всички важни елементи на транспортната инфраструктурна мрежа в Азербайджан и вече използва този потенциал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"