fbpx

Азерският газ може да покрие 40% от годишното ни потребление

Азербайджан може да осигури до 40 процента от годишното потребление на природен газ в България, пише Trend.az. Припомняме страната ни има договор с Баку за доставки, но не може да се възползва от тях, поради забавянето строежа на газовата връзка с Гърция.

Потвърдените запаси от природен газ в Азербайджан са 2,6 трилиона куб/метра. Този обем би стигнал най-малко за 100 години както за вътрешно потребление, така и за експорт, заявява междувременно президентът на Азербайджан Илхам Алиев в интервю за испанската информационна агенция EFE, цитирана от Trend.az.

По думите на Алиев в момента се разработват нови находища, като страната може да увеличи добивите, но за това са необходими преговори и нови договори с големите енергетични компании, които проявяват интерес.

Нашият природен газ е по-евтин от този, който идва от другите източници, а Южният газов коридор е важен не толкова заради допълнителните обеми газ, а поради това, че се явява алтернативен източник, подчертава Алиев.

Той коментира, че ако европейските потребители имат нужда от допълнителни потребности от природен газ, то Баку трябва да започне преговори. Защото първо трябва да продадем газа, а след това да го добием, каквато е обичайната последователност на действията в газовия бизнес, заявява още президентът на Азербайджан.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"