fbpx

Азерският газ топ приоритет за правителството

България ще положи всички възможни усилия, за да се възползва от цялото договорено количество азерски природен газ. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков пред бТВ.

Припомняме, газът, доставян от Баку е много по-евтин от руския. Но тъй като в договора между азерската компания Socar и „Булгаргаз“ е посочено трасе за доставка през все още строящия се интерконектор с Гърция, то не можем да използваме целия обем от договорения 1 млрд. куб. м за година. Вместо това, през алтернативната връзка Кулата – Сидирокастро влизат 225 млн. куб. м. В същото време от Азербайджан заявяват, че могат да ни доставят и количества над договорените, ако предоставим възможност.

Газовата връзка с Гърция се строи вече 10 години и няма изглед да бъдат хванати последните удължени срокове, изтичащи в края на тази година.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на „Булгаргаз“ да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде. Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към „Топлофикация“, дупката може да е по-различна„, коментира още Петков.

От съобщение на МС стана ясно, че утре сутринта Петков, финансовият министър Василев и първият ни дипломат Генчовска ще посрещнат и проведат разговори с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който ще е на първо посещение у нас.

По повод гласувания мораториум върху цените на тока, парното и водата Кирил Петков обясни, че замразяването на цените ще остане в действие възможно най-кратко, но това време ще бъде използвано, за да бъдат направени пълни проверки на ценообразуването. 

От коментара му стана ясно още ,че бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока. Ако даден бизнес има договори на по-ниски цени – няма да бъде субсидиран. Повечето бизнеси обаче ще бъдат подпомогнати “с някакъв процент”, информира премиерът Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"