fbpx

Значителен ръст на фирмите, готови да раздават коледни бонуси

Значителна част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси в условията на несигурна перспектива и продължаваща пандемия. 83% от фирмите възнамеряват да дадат допълнителни стимули за служителите си, като прави впечатление, че процентът се увеличава спрямо 2020 г, когато 60% от предприемачите са заявили, че ще имат възможност за раздаване на бонуси за Коледа.

Това става ясно от експресно анкетно проучване на БТПП, проведено в периода 6-10 декември тази година сред повече от 100 браншови организации и предприятия.

Фирмите посочват, че причина за даването на бонуси е най-вече стимулирането на служителите (48%), предстоящите празници (35%) и финансовото състояние  на фирмата (24%).

По отношение на начинът на определяне на бонусите за Коледа, повече от половината респонденти посочват, че ще дават еднакви бонуси на всички, а 35% от тях определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител.

Размерът на допълнителното възнаграждение за Коледа е разнообразен. Най-голям е делът на бонусите до 200 лв – 30%. Бонуси в размер 200-500лв планират да раздадат почти същият процент от работодателите, около 28%, а 18% от мениджърите ще раздадат допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв на всеки служител в своята фирма.

12% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000лв, като тук се наблюдава лек спад спрямо 2020г, когато 14% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер. В някои случаи допълнителното възнаграждение ще бъде под формата на подаръци, процент от месечната работна заплата или допълнителна такава.

Сравнявайки с предходната година, намалява делът на лицата, които ще получат бонус до 200лв, като за сметка на това се увеличава делът на служителите, които ще получат в диапазона 200-500лв и 500-1000 лв

Почти еднакъв процент от фирмите планират бонусите да са еднакви спрямо миналата година или да са по-високи, съответно 45% и 43%. Намалява делът на работодателите, които плануват раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, до 12% през настоящата.

12% от анкетираните заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради негативните последици от пандемията. Около 5% от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"