fbpx

Европа създава мощно обединение за производство на водород

Три европейски оператора на преносни системи (TSOs) – “Enagás” от Испания, “Snam” от Италия и “GRTgaz” от Франция, са подписали споразумение за прокарване на съвместни инициативи, насочени към подкрепа и проучване на проекти за ускоряване на пазара на чист водород, съобщава Blacksea-caspia.

Трите компании са се присъединили към „Инициативата за европейски водороден гръбнак“ (“European Hydrogen Backbone Initiative”). Те съответно ще инвестират 33 милиона евро в „Инфраструктурния фонд за чист водород“ – “Clean H2 Infra Fund” в ролята на „инвеститори – котви“ за натрупани инвестиции в размер на приблизително 100 милиона евро.

„Инфраструктурният фонд за чист водород“ – “Clean H2 Infra Fund”, фонд за оказване на въздействие, управляван от “Hy24”, представлява съвместно предприятие на “Ardian” и на “FiveT Hydrogen”, имащо за цел подкрепата и развитието на инфраструктурния сектор за чист водород, на което са поверени 1500 – 1800 милиона евро в партньорство с индустриални и финансови инвеститори. Това е най-голямата световна платформа за инвестиране в инфраструктура за чист водород.

“Hy24” съчетава опита на “Ardian” в инфраструктурата и в управлението на активи и „ноу-хау“-то на “FiveT Hydrogen” за водородната верига на стойността, наред с ролята и опита на трите системни преносни оператора в управлението на енергийни мрежи и на водородни технологии.

Като инвестират в „Инфраструктурния фонд за чист водород“ – “Clean H2 Infra Fund”, Enagás, Snam и  GRTgaz, целят да подкрепят индустрията за чист водород с положителното въздействие на използването и развитието на мрежи за пренос на чист водород.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"