fbpx

Световният публичен дълг с 28% ръст

Световният публичен дълг придоби невиждани размери. През 2020 г. той достигна рекордно равнище от 226 трилиона долара. Това разкрива МВФ като извежда на преден план ефектите на Ковид кризата, съобщава RFI.

През последната година световният дълг скочи с 28%, което е най-голямото покачване след Втората световна война.

За да подкрепят икономиките си, правителствата направиха големи заеми, при това твърде големи заеми. Държавните заеми представляват 40% от цялото това задлъжняване.

Частните дългове на предприятията и домакинствата също достигнаха върхове.

Според икономистите от МВФ, сегашната ситуация е пряк резултат от финансовата криза от 2008 г. и от Ковид кризата. Това са две големи кризи, които белязаха световната икономика през последните години. Разликата през 2020 г. е, че вече не става въпрос да се спасят банките, а да се защити животът на хората, да се съхрани заетостта и да се избегне вълната от фалити.

Този огромен дълг засяга всички. Предприятията имат проблем с инвестирането, а правителствата – да подкрепят възстановането. Така съществува риск условията при отпускането на кредити да стават по-неблагоприятни в бъдеще. На свой ред и лихвените проценти ще се покачат под влиянието на инфлацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"