fbpx

Централните банки със съгласувани действия срещу инфлацията

Изправени пред мрачните прогнози за инфлацията, породена от покачването на цените на петролните продукти и смущенията в доставките на някои стоки, централните банки се виждат принудени да реагират. Първата стъпка направи Федералният резерв в сряда вечер като реши да оттегли подкрепата си за икономиката. От март 2022 г. той ще спре изкупуването на облигации и по този начин ще отвори пътя за постепенно покачване на лихвените проценти. Решението е приветствано от световните борси. Същото по-късно направиха Европейската централна банка и Английската банка, съобщава RFI.

В четвъртък Европейската централна банка обяви намалавяне на изкупуването на облигации на пазарите, но обеща да продължи да оказва съществена подкрепа на икономиката през 2022 г. в продължение на поне две години. Изкупуването на държавни дългове, което започна през март 2020 г. и беше дотирано с 1 850 млрд. евро, ще продължи да намалява през следващите месеци, за да приключи напълно през март. Все пак ЕЦБ остави без промяна основния лихвен процент.

Английската банка от своя страна обяви, че ще покачи леко основния лихвен процент (който иначе е прекалено нисък) от 0,1% на 0,25%, за да се противопостави на инфлацията, която достигна рекордно равнище за последните 10 години и силно надхвърли прогнозите ѝ за 2%. Инфлацията подобри десетгодишен рекорд през ноември с 5,1% на годишна база, докато банката очакваше 5% да се достигнат едва през април.

Най-сериозни стъпки бяха предприети в САЩ. В сряда по време на заседание на паричния съвет на Федералния резерв бяха обявени нови мерки за преодоляване на галопиращата инфлация.

Край на кризисната подкрепа на икономиката. Трябва да се действа бързо, след като инфлацията стигна 6,8% през ноември. Сценарият на Федералния резерв предвижда меко приземяване. Календарът за покачването на лихвените проценти ще зависи занапред единствено от пазара на труда. Процентът на безработицата трябва да спадне до 4,3% през тази година и до 3,5% прз 2022 г.

Така Федералният резерв ще намали два пъти изкупуването на съкровищни боневе и ипотечни заеми. Пълното прекратяване на това изкупуване, което през октомври все още възлизаше на 120 млрд. долара месечно, трябва да стане през март.

Този четвъртък цените на европейските пазари се покачи, следвайки тези на Уолстрийт. Решенията на Федералния резерв, както и тези на Европейската централна банка и на Английската банка бяха добре приети от инвеститорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"