fbpx

Българи и румънци спасили сезона по морето

Отчитаме 70% ръст на туристите у нас през летния сезон, в сравнение с миналата година, съобщава министърът на туризма Стела Балтова по време на среща във Варна с представители на бизнеса, информира БНР.

От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали в страната, от които 1,4 милиона чужденци. Най-много са туристите от Румъния – 582 000. 60% ръст има и на посещенията от Германия, а от Полша – 96%.

Цифрите показват, че българските и румънските туристи са спасили сезона, като Варна е една от най-предпочитаните дестинации за изминали сезона, но Несебър държи приза за най-висока посещаемост.

По думите на Балтова, разхлабването на мерките по отношение на влизането на туристите от различни страни е позволило туристопотокът към България да се увеличи към края на май.

Министърът коментира още, че българският турист наистина е възвърнал интереса си към почивка в България, а по отношение на чуждестранните пазари, още през юни месец са настъпили облекчения в пътуването и това е довело към отлични резултати.

Варна е една от най-предпочитаните дестинации за изминали сезона, но Несебър държи приза за най-висока посещаемост, каза още Балтова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"