fbpx

България и гражданите ощетени от забавянето на интерконектора с Гърция

Недопустимо е това голямо забавяне на строежа на газовия интерконектор с Гърция. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той бе попитан от депутата Мартин Димитров (Демократична България) вярно ли е, че ако газовата връзка с Гърция работи цената на природния газ у нас би била с 20 процента по-ниска, а на парното с 15 на сто.

Иванов заяви, че е трудно да се отговори конкретно и с цифри, но е сигурно, че България търпи загуби от нефункционирането на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България). Шефът на КЕВР изтъкна, че цената на азерския газ, който бихме получавали по интерконектора, е по-ниска от тази на „Газпром“, което би се отразило и на вътрешните цени на суровината.

Иван Иванов припомни, че решението за строеж на газовата връзка е взето още през 2009 година след газовата криза, предизвикана от спирането на руския транзит през Украйна. Шефът на КЕВР обаче прогнозира, че няма да бъдат осъществени и плановете за завършване на проекта до края на тази година, заради особеностите на трасето и включването на нова компания, която трябва да прекара тръбопровода през река Марица.

От своя страна Мартин Димитров напомни как само за една година и с над 3 млрд. лева заем България е построила „Балкански поток“, който транзитира руски газ до Сърбия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"