fbpx

България и Латвия с най-голям ръст на разходите за социална защита

Латвия (+23%) и България (+16) са страните в ЕС с най-големи увеличения на разходите за социална защита през 2021 година спрямо предходната 2020-та,сочат данните на Евростат.

Най-малкото увеличение е регистрирано в Ирландия и Люксембург (и двете +1%) и във Франция, Дания, Австрия, Белгия, Финландия, Италия и Естония (всички с +2%).

Докато разходите за социална защита в национални валути са се повишили, когато се анализират разходите като процент от БВП, данните показват намаление през 2021 г., тъй като самият БВП се е увеличил повече от разходите за социални помощи в резултат на отскока от рецесията през 2020 г. поради пандемията.

Разходите за социална защита като процент от БВП са намалели във всички държави членки, с изключение на България и Латвия. България няма промяна спрямо 2020 година и остава на 18% през 2021 г., докато в Латвия има увеличение от 1,3 процентни пункта до 19% от БВП.

Макар данните на България по горните два показателя да са добри, то страната ни изостава (18,3%) от останалите по разходи за социална защита като процент от БВП. Те са най-високи във Франция (33% от БВП), Австрия и Италия (и двете по 32%), а най-ниските са в Ирландия (13%), както и Естония и Унгария (и двете по 17%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"