България и още 15 страни от ЕС отхвърлиха ценовия таван за газа

България и още 15 страни от ЕС отхвърлиха ценовия таван за газа

България, както и още 15 страни от ЕС не са одобрили предложения от Еврокомисията таван на цената на природния газ от 275 евро.

Това става ясно от съобщение на енергийното ведомство за участието на служебния министър Христов на извънредното заседание на енергийните миинистри на ЕС.

По думите му позицията на България, както и на още около 15 други държави, е че за стабилизирането на пазара на природен газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки, без да се работи „на парче“.

Според Христов предложеният таван е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани у нас през месеците август и септември.

Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали“, заявява Росен Христов. Според него това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг.

Енергийният министър подчертава, че динамичният индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ.

По неговите думи на заседанието е постигната договореност за следваща извънредна среща на 13-ти декември 2022 г., на която да се приеме цялостния пакет от мерки.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"