fbpx

България на опашката в ЕС по дял на висшистите

Държавите-членки на ЕС са си поставили за цел да увеличат на 45% до 2030 година дела на населението в съюза на възраст 25-34 години, което е завършило висше образование.

Това означава – по данни на Евростат, че България е на цели 11,4% от постигането на това.

Почти половината от държавите-членки на ЕС вече са изпълнили целта на ниво ЕС за 2030 г. за този показател: Люксембург, Ирландия, Кипър, Литва, Холандия, Белгия, Франция, Швеция, Дания, Испания, Словения, Португалия и Латвия. За разлика от тях, заедно с България (33,6%), най-ниски дялове са регистрирани в Румъния (23%), Италия (28%) и Унгария (33%).

През 2021 г. 41% от населението на ЕС на възраст 25-34 години е завършило висше образование, сочат данните на Евростат. Има ясна разлика по пол между тези с висше образование: по-голям дял от жените на възраст 25-34 години са завършили висше образование, отколкото мъжете (47% жени, 36% мъже). Докато делът на мъжете с висше образование нараства през последните десет години, темпът на растеж е малко по-бавен, отколкото при жените. В резултат на това разликата между половете е станала малко по-голяма с течение на времето.

Относно възрастовите разлики по отношение на образователните постижения през 2021 г., има ясно разграничение: 37% от населението на ЕС на възраст 25–54 години е с висше образование в сравнение с 22% от тези на възраст 55–74 години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"