fbpx

България получава първите милиарди по Плана за възстановяване, но по-трудното предстои

Европейската комисия одобри положителната предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU.

Одобреното искане е въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани за първата вноска, които обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с изпирането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

На брифинг в София вицепремиерът Атанас Пеканов изтъкна, че идните 2-3 седмици парите трябва да постъпят, като остават още няколко формални изисквания преди това да стане. Такова е поисканото от ЕК становище, което трябва да бъде дадено от Икономическия и финансов комитет.

Пеканов подчерта, че след днешния успех всички усилия трябва да се насочат към второто плащане. То е най-трудното – от 66 промени, които се изискват по него, 22 са законодателни. Вицепремиерът уточни, че от тези 22 закона само един не е готов – този, свъзран с енергетиката. Той включва пет промени, сред които е и понятието енергийна бедност.

Атанас Пеканов специално обърна внимание, че предвид променените икономически условия в Европа и света, по отношение на енергетиката, в ЕС вървят активни дискусии, от които ние сме част. Вероятно е те да доведат до промени в някои вече предварително поети ангажименти, като такъв за страната ни е условието до 2026 година да намалим с 40% вредните емисии от въглищните ни централи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"