fbpx

Българите работели по-ефективно, отколкото им се плаща

Премиерът Кирил Петков защити вицето си Асен Василев, който е в конфликт с работодателите след своя критика към тях по време на заседанието на НСТС. На него по темата за минималната работна заплата Василев коментира, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни.

В свое отворено писмо бизнесът му отговори, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата (на Василев, б.р.) логика, най-некадърен работодател е именно държавата.

На брифинг в МС Петков призна, че държавата не е ефективен работодател, но и затова има специален вицепремиер, който отговаря за административната реформа и взимане на мерки за повишаване на ефективността.

Премиерът обаче цитира статистика, според която производителността на работещите у нас е 50% от средноевропейските нива, а минималната работна заплата е 27%. Работи се по-ефективно, отколкото се плаща, коментира Петков.

Той е категоричен, че не е нормално да не можем да поддържаме 710 лева МРЗ.

Премиерът даде пресконференция след онлайн заседание на МС, на което е бил одобрен проектът за бюджет 2022. Петков го обяви за бюджет на растежа, като инвестициите ще бъдат 5.8% от БВП на фона на досегашните 2.9.

Дефицитът ще е 2.5%, но ако има ковид мерки ще скочи до 4.1. Потвърждават се парите за социална политика – безплратни ясли и градини, увеличаване заплатите на учителите. Капиталовите инвестиции ще бъдат 8.2 млрд лева.

Макар и отхвърлени от бизнеса, МРЗ се вдига от първи април на 710 лв. , а максималният осигурителен доход става 3400 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"