fbpx

Петков обяви решенията на „Булгаргаз“ за безумни, очаква обвинения до дни

Премиерът Кирил Петков очаква до дни да има обвинения срещу бившето ръководство на Булгаргаз. Това Петков заяви на брифинг в МС по повод приетия днес от правителството проект за държавен бюджет. Очаквано обаче, по-голяма част от въпросите бяха насочени към скандалите в газовия ни сектор.

Има очевадни грешки или целенасочено взети грешни решения, коментира премиерът по повод това, че азерската страна е била съгласна да доставя договорените ни количества газ и през точката Неа Месемврия, но това не е залегнало в анекса към договора ни с тях, в резултат на което получаваме много малка част от евтината азерска суровина.

Разликата в цените е толкова огромна, че да се откажем от едни количества, които са много по-евтини, само защото имаме някакво оправдание, което после се оказва невалидно, това е директна щета за Булгаргаз, и потребителите в България, подчерта Петков. По думите му това граничи с нахалство и саботаж, като са взети безумни решения по безумен начин, така че на 1 януари да имаме 30% по скъп природен газ

Той още веднъж изрази задоволството си, че бордът на дружеството веднага е бил сменен, след като са станали ясни тези факти. Предложеният нов съвет на директорите е временен, докато чрез конкурс бъде назначен титулярен.

Енергийният министър Николов от своя страна добави за дълга поредица от грешни действия на шефовете на Булгаргаз, сред които е и управлението на хранилището „Чирен“. По повод огромното повишение на цената на газа от 1 януари, което е по препоръка на „Булгаргаз“, Николов попита дали в случая всички ресурси, с които държавата разполага са отишли за облекчаване положението на гражданите.

По повод все още неизплатените компенсации на битовете потребители на газ, Николов обясни, че те ще се получат в януарските фактури през февруари, а забавянето е било заради това, че процедурата е нова и е трябвало да се извършват доста административни дейности за прилагането й.

За индустриалните потребители на газ не е предвидена компенсация, тъй като цените у нас са много по-ниски от тези в региона и това вече дава конкурентно предимство на предприятията ни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"