fbpx

Бизнесът и Асен Василев в спор кой е най-некадърният работодател у нас

С остро отворено писмо работодателските организации у нас реагираха и поискаха извинение от финансовия министър Асен Василев за негова реплика по време на вчерашното заседание на НСТС (тристранката).

В казаното, станало публично достояние от фейсбук публикации на синдикалисти, Василев заявява – „от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро„.

Повод за тези думи е изразеното от бизнеса недоволство по повод административното вдигане на минималната работна заплата и максималиня осигурителен доход, предвидени в проекта за Бюджет 2022.

От организацията, обединяваща петте най-големи работодателски организации, заявяват, че като икономист и като финансов министър, Асен Василев би следвало да е наясно, че:

  • В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера . Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата.
  • На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини биват обявявани за некадърни. Да, в чужбина те получават повече. Но и министрите в чужбина получават повече.
  • Непремереният ръстът на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда
  • Минималната заплата не е социална помощ, а възнаграждение за положен труд, а трудът също има цена, която се определя от добавената стойност.

Бизнесът изтъква още, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател „популизъм на политиците“, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1.

На вицепремиера и финансов министър се припомня, че „некадърният“ български работодател, за разлика от своите колеги в другите европейски страни, е принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, получава от образователната система, срещу данъците си, над 40% функционално неграмотни и без никакви умения и квалификация работници , губи време и ресурс за преодоляване на множеството бюрократични спънки, а през последните две години и да няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"