fbpx

Започва същинското изграждане на терминала за втечнен газ край Александруполис

Акционерите на проектната компания Газтрейд С.А. са взели окончателно инвестиционно решение (ОИР) за изграждане на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис.

Това съобщават от „Булгартрансгаз“ ЕАД, което притежава 20% от акционерния капитал на Газтрейд. Уточнява се, че ОИР е последният и най-важен основен етап преди навлизане във фазата на изграждане на проекта. Общото събрание единодушно е приело, че всички изисквания за реализация на проекта са осигурени и той се реализира съгласно графика.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, цели да осигури нови количества газ за снабдяване на регионалните пазари в Югоизточна Европа. Компании от САЩ, Катар, Израел и др. се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала край Александруполис. По този начин проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът е включен и за финансиране от Оперативна програма на Гърция „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK), с публични средства в размер на 166,7 милиона евро.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният ВПГ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"