fbpx

Българите сред най-често пиещите в ЕС безалкохолни захарни напитки

България е на челните места в ЕС по честота на консумиране на подсладени захарни безалкохолни напитки, сочат данните на Евростат за 2019 година.

Сред държавите-членки на ЕС делът на хората, които съобщават, че пият подсладени захарни безалкохолни напитки поне веднъж на ден, е най-висок в Белгия (20%), следван от Малта, Германия, Унгария, Полша и България (всички около 12% ).

За разлика от това, най-ниският дял е регистриран в Естония (2%), следван от Литва, Финландия, Латвия и Румъния (всички около 3%).

В сегмента „консумация от 4 до 6 пъти седмично“ страната ни е първа, а при „никога или от време на време“ сме последни.

Средно за ЕС 9% от хората на възраст 15 и повече години в ЕС пият подсладени захарни безалкохолни напитки всеки ден, докато 6% пият такива напитки 4-6 пъти седмично, а 19% пият тези 1-3 пъти седмично.

Ежедневната консумация на подсладени захарни безалкохолни напитки е по-често при мъжете, отколкото при жените (12% от мъжете срещу 7% от жените). Освен това, колкото по-горна е възрастовата група, толкова по-ниска е честотата на консумация на тези напитки: най-висок е делът на тези на възраст от 15 до 24 години (14%), докато тези на възраст от 65 до 74 години и хората на възраст над 75 години са с най-ниска акции (около 5%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"