fbpx

Българските домакинства на дъното в ЕС по материално благосъстояние

Действителното индивидуално потребление (AIC)* е мярка за материално благосъстояние на домакинствата. През 2020 г. AIC на глава от населението, изразено в стандарти за покупателна способност (PPS)**, варира от 61% до 131% от средното за ЕС в 27-те държави-членки, сочат данните и анализа на Евростат.

През 2020 г. девет държави-членки регистрираха AIC на глава от населението над средното за ЕС. Най-високото ниво в ЕС е регистрирано в Люксембург, 31% над средното за ЕС, следвано от Германия (23% повече) и Дания (+21%). Холандия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция отчитат нива между 5% и 20% над средното за ЕС.

В тринадесет държави-членки AIC на глава от населението е между средното за ЕС и 25% под него. В Кипър, Италия, Литва и Ирландия нивата са с 10% и по-малко от средното за ЕС, докато Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения са между 11% и 20% под. Румъния, Естония и Гърция са между 21% и 25% под средното за ЕС.

Пет държави-членки регистрират AIC на глава от населението с 25% или повече под средното за ЕС. Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия са между 25% и 35% под, докато България има AIC на глава от населението с 39% под средното за ЕС.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, мярка за икономическа активност, също показва съществени разлики между държавите-членки на ЕС.

През 2020 г. БВП на глава от населението, изразен в PPS, варира между 55% от средния за ЕС в България и 266% в Люксембург. Десет държави-членки регистрират ниво на БВП на глава от населението над средното за ЕС през 2020 г.

*Действителното индивидуално потребление (AIC), се отнася до всички стоки и услуги, реално консумирани от домакинствата. Той включва потребителски стоки и услуги, закупени директно от домакинствата, както и услуги, предоставяни от институции с нестопанска цел и правителството за индивидуално потребление (например здравни и образователни услуги). При международни сравнения терминът обикновено се предпочита пред по-тясното понятие за потребление на домакинствата, тъй като последното се влияе от степента, в която институциите с нестопанска цел и държавното управление действат като доставчици на услуги.
Въпреки че БВП на глава от населението е важен и широко използван показател за нивото на икономическо благосъстояние на страните, потреблението на глава от населението може да бъде по-полезно за сравняване на относителното благосъстояние на потребителите в различни страни.
AIC на глава от населението обикновено е силно корелиран с БВП на глава от населението, тъй като AIC на практика е най-големият разходен компонент на БВП.

**Стандартът на покупателната способност (PPS), е изкуствена валутна единица. Теоретично един PPS може да закупи еднакво количество стоки и услуги във всяка държава. Въпреки това, ценовите разлики в границите означават, че са необходими различни количества национални парични единици за едни и същи стоки и услуги в зависимост от държавата. PPS се получават чрез разделяне на всеки икономически агрегат на дадена държава в национална валута на съответните паритети на покупателната способност. PPS е техническият термин, използван от Евростат за общата валута, в която агрегатите на националните сметки се изразяват, когато се коригират за разликите в ценовите нива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"