fbpx

Ромски организации предлагат на държавата проекта „Заедно за нов дом“

Националният съвет на ромите в България призова служебното правителство начело със Стефан Янев да приеме постановление мораториум за отсрочване, въздържане от действие срещу бутането на къщи и постройки. Това да стане до приемането на изработения план-програма от Съюз на архитектите в България, Световната ромска организация и Национален съвет на ромите в България.

Предлага се спешно да се приеме програма план-сценарий за дейности по реализация на съвместна инициатива за „законни и незаконни къщи и постройки при бедствия и аварии и кризи, изграждане на социални жилища и обслужващи центрове“, както и хармонизирано решаване в частност на ромския въпрос за подобряване средата на обитаване и възможности за реализация на проект „Заедно за нов дом“ съвместно с останалите етноси

Целта на проекта „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“ е да се създадат условия за социализация и интеграция на ромите в България с участие на ромската общност с останалите етноси в нужда в странсата, за решаване на битовите и културни въпроси, чрез осигуряване на социални жилища и свързаните с тяхната реализация трудова заетост, обучение и превенции на сигурността.

Сред средствата, предложени за постигане на тези цели е организиране на обществено обсъждане по въпроса с представители на ромската общност, чрез целево организирани комисари и с професионално участие на специалисти в различни сфери.

Изтъква се и възможност за допитване чрез анкетиране, като сред въпросите са тези за готовността за закупуване на земя с минимални площи, примерно от 20 до 50 кв. м., за съвместно изграждане на социални жилища с ток, вода, канализация, топлофикация, телефонизация, газификация, телекомуникации и трудова заетост- в каква насока, виждания..

Разработени са и предложения за дейности по реализация на инициативата „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“:

  • Анализ на физическото състояние на териториите и съществуващия сграден фонд , населени предимно с роми.
  • Изработване на Опорен план на ромските поселения с оценка на състоянието, което включва:
  • архитектурни планове с включени санитарно-хигиенни изисквания, норми и пожаробезопастност.
  • конструктивна експертиза, свързана с норми и сигурност на сградния фонд.
  • Изработване на план с устройство на търпимите сгради, с допълнителни мерки за сгради, подлежащи на укрепване и стабилизиране за търпимост по изискванията на ЗУТ и саниране на опасните сгради, при съблюдаване на възможностите за нормативен достъп до всяко жилище и създаване на медицински пунктове, обслужващи и културни обекти.
  • Изработване на Устройствени планове за временно настаняване, преди санирането на опасния сграден фонд.
  • Създаване на мерки за функционално съвместяване на бъдещи жилищни и обслужващи сгради за обитаване, свързано с останалите български етноси .
  • Изработване на План-програма за действие с икономически, времеви показатели и етапност за реализация на проекта „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“.
  • Изработване на пилотни проекти с отчитане спецификата на проблемите за отделните видове общини и поселения.
  • Изработване на законодателни промени, свързани с реализация на проекта „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“.

Подчертава се, че въпросният проект не почива на безвъзмездно получаване на жилище, обслужващи и културни площи, а на създаването на условия за участие на всички заинтересовани страни, включително за експлоатация, свързана с опазване на околната среда, пожаробезопасност, сигурност и хигиена на обитаването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"