fbpx

Берлин за енергийно ембарго на Русия: ако ни угаснат лампите, това няма да спре танковете

Икономическите последици от конфликта, разпален от Русия в Украйна вече са налице. Днес на международните пазари отново се наблюдава трескава активност, която беше белязана от рязък скок в цената на петрола, газа и златото и със спад на цената на акциите при отварянето на борсите в Азия. В Европа се постави въпросът за ембарго върху руския петрол, газ и въглища. Германските министри на финансите и на външните работи рязко се противопоставиха, пише RFI.

В Берлин не вярват в ефективността на това оръжие срещу Русия. „Ние сме готови да платим много висока икономическа цена. Но ако утре в Германия лампите угаснат, това няма да спре танковете“. По този начин реагира шефката на германската дипломация Аналена Бербок, докато колегата ѝ на финансите напомни за необходимостта да се издържи продължително време срещу руския агресор.

Зависимост от руския газ

Едностранното прекратяване на вноса на газ, петрол и въглища от Русия ще застраши социалния мир в Германия, твърди министърът на екологията. Трябва да припомним, че Германия внася от Русия над половината от необходимия ѝ газ, 42% от петрола, а също така и значителни количества въглища.

Ще са необходими години, за да се излезе от тази зависимост. В търсене на диверсификация на доставките си, Берлин сключи на 5 март договор за изграждане на терминал за метан, предназначен за разтоварване на танкери с втечнен газ. Това е първият инфраструктурен обект от този род в страната.

Треска на пазарите

След азиатските пазари и европейските борси отвориха при значим спад на курсовете: малко под 5% за френския CAC 40 и малко под 4% на Франкфуртската фондова борса. А цените на суровините полетяха. Петролът показва ясна тенденция към покачване. Цената на суровия петрол тип Брент от Северно море докосна 140 долара в неделя вечер, което представлява абсолютен рекорд от 2008 г. Москва се явява вторият най-голям износител на петрол в света.

Цените на газа също полетяха нагоре. В Европа беше регистриран скок с 60% до над 300 евро за МВт/ч. Общата тенденция на повишаване следват и другите суровини. Металите представляват важен дял от руския износ за Европа. Конфликтът с Украйна предизвика също така скок в цените на алуминия, медта и никела. И златото, което винаги е считано като актив за убежище, продължава своя ръст.

Друга тема за безпокойство е спадът в цените на акциите на банките. Тези на Société Générale загубиха 8% от стойността си, а на Crédit agricole – 6,5%. Тези две френски банки плащат за търговската си обвързаност с Русия и Украйна.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"