fbpx

Инфлация, черен пазар, начин на разплащане: руската икономика в условията на санкции

Риск от поява на черен пазар, блокиране на разплащателните карти и повишаване на цените: властите се опитват да предовратят първите резултати върху реалната икономика, нанесени от суровите санкции наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

По улиците на Москва няма признаци на паника. Ресторантите са отворени и пълни с клиенти през този дълъг уикенд, продължаващ до 8 март, международния ден за правата на жените, пише в свой репортаж France 24.

От гледна точка на професионалистите все пак това е началото на подготовка за битката, която трябва да бъде дадена, за да се отговори както на ефекта от разнообразните западни санкции, така и на изтеглянето на големите интернационални компании от руския пазар. В страна, която преживя тежките дефицити в края на СССР, хиперинфлацията и многобройните икономически кризи, хранителните продукти представляват първостепенна грижа.

Големите вериги вече констатират увеличаването на покупките на основни хранителни продукти, според Министерството на търговията, което се страхува от възможността от поява на черен пазар.

„Масирани“ покупки и повишаване на цените

Най-големите вериги федерални и регионални супермаркети взеха решение да сведат до минимум риска от закупуването на големи количества основни продукти с цел препродажба на завишени цени“, се посочва в съобщение на министерството, публикувано в събота. „В много области тези продукти бяха масово изкупени, включително в количества няколко тона, което определено надхвърля нуждите за лично потребление. Очевидната цел е те да бъдат препродадени“, се казва още в съобщението.

В резултат много вериги супермаркети взеха решение да наложат ограничение върху количествата, които всеки човек има право да закупи.

За да предотврати инфлацията, правителството може да реши да сложи таван на цените на двадесетина основни хранителни стоки: месо, риба, мляко, брашно, захар, олио, зърнени храни, масло, ориз, хляб, зеле, моркови, лук и картофи. Досега обаче то не е предприело стъпки в тази насока.

Според някои експерти, повишаването на цените е реалност, макар че все още няма публикувана официална статистика. Така например във в. „Комерсант“ от съюза на ресторантьорите алармират за значително покачване на цените при доставчиците, дори и на местни продукти. Среща в кметството на Москва е предвидена за сряда, съобщава сайтът на руския всекидневник.

Друг признак за зараждащите се трудности е, че Руската централна банка забрани на търговските банки да публикуват финансовите си отчети, считано от февруари. Целта е „да се ограничи рискът за кредитните институци от самия факт на налагането на санкциите“.

Поставянето на въпроса за ликвидността на банките, които уверяват, че разполагат с необходимите средства, за да удовлетворят нуждите на клиентите си, може да предизвика стълпотворение пред техните гишета. Това е нещо, което както властите, така и банките се стремят на всяка цена да не допуснат, още повече, че курсът на рублата спрямо долара и еврото се срина.

Руснаците в чужбина са приканени да теглят в брой

Същите тези банки побързаха да успокоят клиентите си относно обявеното преустановяване на действието на банковите карти Visa и Mastercard. Двата американски гиганта обявиха в събота, че картите, издадени в Русия няма повече да функционират в чужбина и обратното.

В неделя сутрин големите руски банки обявиха, че работят по издаването на карти UnionPay, съответната китайска система, тъй като руските Мир действат само в ограничен кръг страни. „С тази карта могат да се извършват плащания в 180 страни в света“, твърдят от Алфа Банк, според която руските Visa и Mastercard ще спрат да функционират извън Русия в четвъртък в 21 часа.

Така истинският проблем се поставя за руснаците извън страната. „Ако сте в чужбина, препоръчваме ви да теглите в брой“, съветват от Алфа банк. „А ако сте в Русия, имате още няколко дни, за да решите кой абонамент за филмови платформи и други чуждестранни on-line услуги искате да продължите“.

Въпросът придобива още по-голяма актуалност, защото много от най-големите компании в развлекателния сектор посочиха, че не желаят повече техните филми да се гледат в Русия. В своя реч в събота руският президент Владимир Путин заяви, че западните санкции „се доближават до обявяване на война. Но, добави той, слава Богу, че все още не сме стигнали дотам“.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"