fbpx

Русия плаши с цени на петрола над $300 за барел и спиране на „Северен поток 1“

Отказът от руски петрол ще предизвика катастрофални последици за световния пазар, заявява руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от „Новости“ и Ройтерс.

Скокът на цените ще бъде непредсказуем – над 300 долара за барел, изтъква Новак. Ройтерс съобщава, че цените на петрола са скочили в понеделник до най-високите си нива от 2008 г., тъй като Съединените щати и европейските съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол, а от друга страна изглежда по-малко вероятно иранският суров петрол да се върне бързо на световните пазари.

Брент се повиши с 5,1 долара или 4,3%, за да се установи на 123,21 долара за барел, а американският West Texas Intermediate (WTI) се повиши с 3,72 долара, или 3,2%, до 119,40 долара за барел. По време на сесията и двата сорта достигнаха най-високото ниво от юли 2008 г., като Brent – $139,13 за барел и WTI $130,50.

Руският вицепремиер изтъква още, че замяната на руските суровини на европейските пазари ще отнеме „не една година“ и за това ще платят потребителите.

Русия е най-големият износител в света на петрол и петролни продукти, като взети заедно износът е около 7 милиона барела на ден, или 7% от глобалното предлагане.

По повод замразяването от страна на Германия на газопровода „Северен поток 2“ Новак заявява, че Русия има право на огледален отговор като наложи ембарго на снабдяването с газ по „Северен поток 1“, който в момента е запълнен и подава газ на 100%. Все още обаче не предприемаме подобни стъпки, тъй като от това никой не печели. Въпреки че европейските политици ни подтикват към това със своите изявления и обвинения към Русия, заявява още руският вицепремиер.

Ройтерс съобщава, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил, че Съединените щати и европейските съюзници проучват забрана на вноса на руски петрол. Белият дом изтъква днес обаче, че президентът Джо Байдън не е взел решение за забрана на вноса на руски петрол.

Анализатори от Bank of America коментират, че ако по-голямата част от износа на петрол от Русия бъде прекъснат, може да има недостиг от 5 милиона барела на ден или повече от това, което ще доведе до повишаване на цените до 200 долара.

Междувременно анализатори отбелязват, че на другата голяма петролна сила Иран ще отнеме няколко месеца, за да възстанови петролните потоци, дори ако постигне ядрена сделка със САЩ и Европа.

Отделно от това представители на САЩ и Венецуела са обсъдили възможността за облекчаване на петролните санкции срещу Венецуела, но постигнатият напредък е малък, предава още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"