fbpx

Без повече толерантност към режима на Путин! Апел от учени от цял свят*

Преди две години Владимир Путин започна непредизвикана пълномащабна военна агресия срещу Украйна, която доведе до смъртни случаи и разрушения, невиждани от Втората световна война. Войната срещу Украйна съвпадна с нарастваща и жестока репресия срещу политическото несъгласие и свободата на словото в Русия. Наскоро светът беше разтърсен от смъртта на Алексей Навални, основният политически противник на Путин. Преди да влезе в затвора, където е бил измъчван и убит, Навални оцелява след спонсорирано от държавата отравяне с химическо оръжие. Въпреки това мъчително преживяване, той решително избра да се върне в Русия, проявявайки истински акт на патриотизъм.

Войната в Украйна и убийството на Алексей Навални засягат не само Русия и Украйна. Режимът на Путин показа, че представлява ясна и непосредствена заплаха за човечеството. Откакто пое властта през 2000 г., Путин систематично демонтира постсъветските демократични институции и подклажда конфликтите в държавите от бившия СССР. Пълномащабната агресия срещу Украйна и убийството на Алексей Навални илюстрират ескалацията на заплахата до ново ниво, тъй като режимът на Путин вече не признава никакви ограничения за нарушаване на правата на човека и международните норми.

Ужасите на световните войни през 20-ти век подчертаха, че човечеството може да избегне самоунищожение само чрез поддържане на принципите на демокрацията и спазване на международните закони за правата на човека. Режимът на Путин обаче цинично потъпква тези принципи. Трагедиите на тоталитаризма на 20-ти век налагат ангажимент към свободите и достойнството на индивида. Путин грубо ги нарушава. Той превърна Русия в силно милитаризирана полицейска държава, въоръжена с най-големия ядрен арсенал, който представлява екзистенциална заплаха за света. Тези опасности бяха артикулирани от Алексей Навални и други лидери на руската опозиция, повтаряйки наследството на техния велик предшественик и лауреат на Нобелова награда за мир от 1975 г., академик Андрей Сахаров.

Ние, учени от цял свят, умоляваме световните лидери енергично да се застъпят за мир, напредък и права на човека. Като членове на международната академична общност, ние сме дълбоко загрижени, че научният прогрес е застрашен, когато диктаторите подкопават интелектуалната свобода, особено във време, когато глобалното сътрудничество е по-важно от всякога, в сянката на световните пандемии, изменението на климата и екзистенциалната заплаха от оръжия за масово унищожение.

Призоваваме световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за г-н Путин и неговия престъпен режим. Историята ни учи, че умиротворяването на агресора означава насърчаване на нови престъпления срещу човечеството. Никакви временни ползи не могат да оправдаят това. Решени сме да не повтаряме Мюнхен-1938!

Ние призоваваме световните лидери:

  • Драстично да се увеличи помощта за Украйна. Украйна трябва да спечели, а не просто да не загуби. Навременната помощ ще намали човешките загуби и ще помогне за прогонването на агресора от украинската земя. Загубата на Путин в акта на военна агресия ще се разглежда като морална победа за милиони руснаци, насърчавайки надеждите им за демократично бъдеще и мобилизирайки тяхното антивоенно движение.
  • Да защитава човешките права и да подкрепя демократичната опозиция в Русия. Световната общност трябва да се обедини, за да защити политическите затворници, които в момента са подложени на изтезания в Русия. Животът на опозиционните лидери Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Лилия Чанишева и много други са в непосредствена опасност.
  • Да засили подкрепата за руски граждани, които са изправени пред риск от репресии поради своите демократични и антивоенни политически убеждения и изискват убежище.
  • Да подкрепя руските демократични анти-путински организации, което включва подкрепа за независими руски медии, чиято роля в смяната на режима е критична.
  • Да делегитимира незаконната власт на Путин в Русия. Въпреки своята пропаганда, режимът на Путин отчаяно търси признание от световната общност. Отказът да се признае преизбирането на Путин от световните лидери ще изпрати силно послание, че светът вече не може да го смята за „партньор“.

Ние насърчаваме хората с добра воля и техните организации да използват всички налични ресурси, за да настояват активно своите политически лидери да се справят с руската агресия и да подкрепят Украйна. Ние отдаваме почит на крайната саможертва на Алексей Навални и подчертаваме значението на насърчаването на демокрацията и върховенството на закона за интегрирането на Русия в общността на демокрациите. Чрез колективни действия можем да допринесем за постигането на мир в Европа и предотвратяването на глобална катастрофа.

Без илюзии за Путин
Контракоментар с Красен Станчев

*Подписка, инициирана от Андрей Яковлев, Харвардски университет. До момента (22 часа, 31 март) е подписана от 41 Нобелови лауреати, 712 учени от цял свят; от България за момента е подкрепена от:

доц. Красен Станчев, СУ;
проф. Александър Кьосев, СУ;
проф. Даниела Колева, СУ;
проф. Гарабед Минасян, БАН;
д-р Боян Иванчев, УНСС;
проф. Веселин Поповски, Jindal Global University;
Мартин Заимов;
проф. Георги Минчев, University of Lodz, Poland;
д-р Армина Жаминянр НБУ;
проф. Мартин Иванов;
доц. д-р Теодор Дечев
Проф. Райна Гаврилова, СУ
Проф. Иван Чалаков, ПУ
Емил Станев, инженер
Проф. Живка Колева-Златева, ВТУ
Проф. Георги Каприев, СУ
Проф. Диана Мишкова, ЦАИ
Борис Станчев, адвокат
Георги Ангелов, журналист, БНТ
Пламен Стойчев, инженер
Петко Карашев, инженер
Д-р Любомир Стойчев, БАН
Д-р Красимир Кабакчиев, изкуствовед
д-р Пешо Иванов, Пенсилвански държавен университет
Петьо Новков, музикант
Тодор Обрешков, архитект
Проф. Борана Аврамова, болница “Царица Йоана”
Доц. Снежана Великова, Шуменски университет
Доц. Росен Радев, РУ
Проф. Александър Караиванов, Symon Fraizer University, икономист
Доц. Стефан Димитров, СУ
Доц. Снежана Великова, ПУ
Д-р Емил Георгиев, СУ




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"