fbpx

Безконтролно глобално затопляне би коствало $23 трилиона на световната икономика

Повишаващите се температури най-вероятно значително ще намалят световното богатство до 2050 година с понижаването на добивите от реколти, разпространението на болести и повишаващите се нива на океаните. За това предупреждава една от големите застрахователни компании, като подчертава за последствията, ако светът не намали използването на твърди горива, пише „Ню Йорк Таймс“.

Според доклада на Swiss Re ефектите от климатичните промени се очаква да намалят между 11 и 14% глобалния икономически растеж до 2050, в сравнение с нивата, каквито биха били те, без промени в климата. В цифрово изражение това са 23 трилиона долара свиване на световната икономика заради климатичните промени.

Някои нации в Азия могат да имат една-трета по-малък БВП в този случай, прогнозират от компанията. „Анализите ни показват потенциалните разходи, с които икономиките ще трябва да се сблъскат, ако правителствата не успеят да действат по-решително по отношение на климата“, заявява Патрик Санер, който е начело на глобалните макроикономически прогнози в структурана на Swiss Re.

Прогнозите станаха факт преди виртуалната среща на високо равнище по въпросите за климата, чиито домакин бе американският президент Джо Байдън, който подкани страните да са по-активни в намаляването на емисиите от парникови газове. Байдън по-късно обеща да намали емисиите на САЩ наполовина до 2030.

От новия доклад става ясно какъв е залогът в тези преговори.

Коригираме модела си на ценообразуване за опасности, при които има доказана пряка връзка с глобалното затопляне, като например горещи вълни, горски пожари, суши и проливни дъждове “, уточнява Джером Жан Хегели, главен икономист на Swiss Re.

Според Хегели прогнозите могат също така да повлияят върху инвестициите на Swiss Re и други застрахователни компании, които колективно управляват около 30 трилиона долара в активи.

Ако страните все пак успеят да задържат покачването на средните световни температури до по-малко от два градуса по Целзий над пред-индустриалните нива – което е целта, поставена от Парижкото споразумение през 2015, икономическите загуби до средата на века ще са минимални според Swiss Re. Компанията анализира, че повечето световни икономики ще бъдат свити с не-повече от 5%, отколкото в противния случай.

Сегашните емисии обаче са далеч по-високи от тези цели. Глобалните температури най-вероятно ще се повишат с поне 2,6 градуса по Целзий до 2050 според настоящото движение на данните, докладват от Swiss Re.

Ако това се случи, икономиката на САЩ ще се свие с поне 7% в сравнение със свят, в който няма промени в климата, изчислява докладът. Други богати страни като Канада, Великобритания и Франция могат да загубят между 6 и 10% от потенциалния си икономически добив.

За по-бедните страни, които са по-податливи на повишаващите се температури, но имат по-малка възможност да отговорят с адаптиране на своята инфраструктура и икономика, последствията биха били много по-тежки. Дори ако повишението на температурата се задържи до два градуса по Целзий, Малайзия, Филипините и Тайланд биха регистрирали 20% спад на растежа си до 2050, изчисляват от Swiss Re. При 2,6 градуса, всяка страна би имала с 1/3 по-малък БВП.

И това не е най-лошият сценарий. От Swiss Re също така са моделирали икономическото въздействие на повишение на температурите с 3,2 градуса до 2050, което те описват като „най-тежкият случай за повишение в температурата. Ако това се случи, икономиките на Малайзия, Филипините и Тайланд биха се сринали с 50%, на Индонезия с 40%, а тази на Индия с 35%.

Все повече застрахователните компании на практика се сблъскват с последствията от промените в климата, които вече имат ефект върху места с висок риск.

Правителството на САЩ въведе нова структура за ценообразуване, обхващаща застраховка при наводнения, което ще означава по-високи цени за жилищата в региони с висок риск от наводнения. В Калифорния, собствениците на къщи в региони, изложени на опасност от пожари имат все повече проблеми с намирането на застраховател, което кара държавните служители да се намесят. Очаква се администрацията на Байдън да разпореди застрахователните регулатори да оценят рисковете, свързани с климата, пред които са изправени компаниите им.

През последните 40 години САЩ са преживели почти 300 бедствия, свързани с времето и климата, всяко от които е причинило загуби на стойност над 1 милиард долара, отбелязва Доналд Грифин, вицепрезидент на Американската асоциация за застраховка на собственост, която представлява застрахователните компании. Само през миналата година е имало 22 такива катастрофи.

Ако климатичните промени продължат със същата сила, казва той, цената на застрахователния риск ще стане прекалено висока в регионите, изложени на най-голяма опасност. „Не можем просто да продължим да възстановяваме тези региони по същия начин“, подчертава, като по думите му това ще направи застрахователния продукт по-малко достъпен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"