fbpx

Байдън забрани вноса на руски петрол и газ и обяви, че в руската икономика вече има кратер

Очаквано, президентът на САЩ Джо Байдън обяви забрана на руския внос на петрол и други енергийни източници, подчертавайки силната двупартийна подкрепав Конгреса за този ход, за който все пак призна, че ще повиши цените на енергията в САЩ.

„Забраняваме всякакъв внос на руски петрол и газ“, каза Байдън пред репортери в Белия дом. „Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман в пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе нов мощен удар на военната машина на Путин“.

Джо Байдън изтъкна, че очаква цените на горивата да се повишат след този ход, но настоятелно призовава петролните компании да не се ангажират с „прекомерни“ повишения на цените.

„Тук в Съединените щати ще има и разходи“, призна той, но заяви, че това е цената, която трябва да се плати за „защита на свободата“.

Байдън изтъкна в същото време, че руският президент Владимир Путин „изглежда решен да продължи по своя убийствен път, независимо от цената“, но Украйна „никога няма да бъде победа за Путин“, подчерта Байдън, като заяви, че Байдън каза, че санкциите, наложени от Съединените щати и техните съюзници, вече са довели до „кратер“ в руската икономика.

Той посочи, че работи със съюзници в Европа, които са много по-зависими от руския петрол, за да изолира енергийно натоварената икономика на Русия.

Почти по същото време Великобритания обяви, че постепенно ще прекрати вноса на руски нефт и газ до края на 2022 г., като това ще става постепенно.

На този фон цените на петрола скочиха, като суровият петрол Brent за май се покачи с 5,4% до $129,91 за барел

Обявената от Байдън мярка не би трябвало пряко да засегне пазара в САЩ, тъй като по данни за 2021 година петролът от Русия е 3% от вноса в САЩ, а предходната 2020 година е бил 2,7 пъти по-малък. Обикновено тези доставки са за Хавай и крайбрежието, които не са снабдени с тръбопроводи, свързващи с големите американски райони за добив. На практика от 19 февруари вносът на руски петрол в САЩ е на нулеви нива.

Този акт на Белия дом се очаква да повлияе обаче на световните цени на петрола, които и без това вече преодоляха няколко психологически ценови равнища. Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, като Москва изнася около 5 млн. барела петрол дневно. Ако повече страни последват примера на САЩ, то на петролния пазар ще се образуват дефицити, които поне за момента страните производители от ОПЕК не са готови да компенсират.

Българският премиер Петков вече заяви позицията на страната, че ще настояваме пред ЕС за изключение относно забраната за руски газ и петрол, тъй като сме изключително зависими от тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"