fbpx

ЕС иска за година да намали с две трети зависимостта си от руски газ

Европейската комисия ще  представи до април законодателно предложение, изискващо подземното съхранение на газ в ЕС да бъде запълнено до поне 90% от капацитета си до 1 октомври всяка година. Предложението ще включва наблюдение и прилагане на нивата на запълване и изграждане на споразумения за солидарност между държавите-членки.

Това е част от схема, която трябва да осигури независимост на Европа от руските изкопаеми горива много преди 2030 г., като се започва с природния газ.

За целта Комисията предлага да разработи план REPowerEU, който ще повиши устойчивостта на енергийната система в целия ЕС въз основа на два стълба:

  • Диверсификация на доставките на газ чрез по-висок внос на втечнен природен газ (ВПГ) и тръбопроводи от доставчици извън Русия, по-големи количества биометан и възобновяеми източници, производство и внос на водород;
  • По-бързо намаляване използването на изкопаеми горива в нашите домове, сгради, промишленост и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификацията и справяне с тесните места в инфраструктурата.

Пълното прилагане на предложенията на Комисията се очаква да намали годишното потребление на изкопаем газ с 30%, което се равнява на 100 милиарда кубически метра до 2030 г. С мерките в плана REPowerEU може да се замени поне 155 млрд. куб. м. потребление на изкопаем газ, което е еквивалентно на обема, внесен от Русия през 2021 г. Близо две трети от това намаление може да бъде постигнато в рамките на една година, слагайки край на прекомерната зависимост на ЕС от един единствен доставчик.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен коментира в тази връзка: „Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който изрично ни заплашва. Трябва да действаме сега, за да смекчим въздействието от нарастващите цени на енергията, да диверсифицираме доставките на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия. Колкото по-бързо преминем към възобновяеми източници и водород, в съчетание с по-голяма енергийна ефективност, толкова по-бързо ще бъдем наистина независими и ще овладеем нашата енергийна система“.

Комисията представя на държавите-членки и допълнителни насоки, потвърждаващи възможността за регулиране на цените при изключителни обстоятелства и определяйки как държавите от съюза могат да преразпределят приходите от високи печалби в енергийния сектор и търговията с емисии към потребителите. Правилата на ЕС за държавна помощ също предлагат на държавите-членки възможности да предоставят краткосрочна подкрепа на компании, засегнати от високи цени на енергията, и помагат за намаляване на излагането им на променливостта на цените на енергията в средносрочен до дългосрочен план.

За да се справи с скачащите цени на енергията, Комисията ще разгледа всички възможни варианти за спешни мерки за ограничаване на ефекта от цените на газа в цените на електроенергията, като например временни ценови ограничения. Ще се оценят вариантите за оптимизиране на дизайна на пазара на електроенергия, като се вземе предвид окончателния доклад на Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) и други приноси относно ползите и недостатъците на алтернативните механизми за ценообразуване, за да се поддържа достъпна цена на електроенергията, без да се нарушава доставките и допълнителни инвестиции в зеления преход.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"