fbpx

Борисов уволни социалния министър Бисер Петков

Министър-председателят Бойко Борисов е поискал и приел оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Кадровото решение на премиера било въз основа на натрупани във времето основания.

Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания, се казва в прессъобщението.

Не се посочва конкретна причина за отстраняването на Петков, но последните дни особена сила придоби дискусията относно изплащането на болничните, противопоставила работодатели и синдикати, както и темата за размера на пенсиите.

Отстраняването на министъра идва и ден преди Би Би Си да излъчи филм за социалните услуги за деца без родителска грижа, озаглавен „Скритите деца на България“, припомня Клуб Z.

Това пък съвпада с оповестяването на доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, че правителството на България трябва да обяви мораториум за настаняването на деца в домовете от семеен тип, защото съществува риск от емоционални и физически травми. Според доклада въпреки че системата със сиропиталища е заменена с по-малка система от институции, няма съществена промяна в условията на живот на децата без родители и грижа към тях.

Малко преди да бъде обявена оставката, от социалното министерство излязоха с позиция, че изводите в доклада  „са тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България“.

Първите реакции за уволнението бяха на бившия вицепремиер и коалиционен партньор Валери Симеонов и на шефа на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Според силно изненадания Адемов, цитиран от Дарикнюз и „Сега“, явно премиерът иска да „отпуши социалното напрежение“ (казано с други думи – Петков е в ролята на бушон, б.р.)

Симеонов пък е недоволен, че Борисов не е уведомил партньорите в управлението и поиска свикване на Коалиционния съвет за обсъждане на този и други въпроси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"