fbpx

България е втора по износ на слънчоглед в света

Страната ни е на второ място в света по износ на черен маслодаен слънчоглед с продадените 779 хил. тона. Заемаме 11-то място по износ на мека пшеница с 4.17 млн. тона, също 11-то място при износа на царевица с 1.41 млн. тона., както и осмо място по експорт на рапица.

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на Деветия Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който традиционно се провежда в Пловдив.

През миналата година сме изнесли зърнени култури за общо 3 млрд. 141 хил. лв., което е 37.3 % от общия експорт на селскостопански стоки от България.

През 2018 г. са добити над 12 млн. тона  зърна – пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед. От общото произведено количество са изнесени 6 млн. и 800 хил. тона близо. Очакваната реколта от пшеница за 2019 г. е около 6 млн. тона.

Според Танева е необходима финансова солидарност между земеделските производители и държавата, за да има превенция на риска и пазарни обезщетения при неблагоприятни климатични условия.

Тя припомни, че около 36 млн. евро, заделени по мярката за управление на риска, са прехвърлени по бюджетите на мерки, чиито приеми ще бъдат отворени през първите 6 месеца на 2020 г. За следващия програмен период по тази мярка бюджетът ще е два пъти по-голям в размер на 72 млн. евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"