fbpx

Пускат европейския участък от Трансанадолския газопровод

По време на официална церемония на 30-ти ноември 2019 г. в турския град Ипсала ще бъде въведен в експлоатация европейският участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП).

От българска страна ще участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от енергийното ведомство.

Трансанадолският газопровод e част от инфраструктурата на Южния газов коридор. TAНАП протича от турската граница с Грузия, като започва от турското село Тюркгьозю в областта Пософ на Ардахан и през 20 провинции стига на гръцката граница в района на Ипсала край Одрин. От този момент TAНАП се свързва с ТАП, за да пренася природен газ към европейските държави.

Европейският участък на ТАНАП ще осигури преноса на азербайджанския природен газ към Гърция в Транс-адриатическия газопровод (TAП). Страната ни ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка Гърция-България.

TAНАП официално бе открит през юни 2018 г. и достави 3,04 милиарда кубически метра до турската газова мрежа. До края на юни 2020 г. се очаква тръбопроводът да пренесе 6 млрд. куб. м газ в Турция.

Южният газов коридор, Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), BP и SOCAR Turkey притежават съответно 51%, 30%, 12% и 7% от акциите в TAНАП. Когато TAП е напълно готов за експлоатация, целият проект за газопровода ще има капацитет да доставя 16 млрд. куб.м газ.

Изграденият за 4.5 милиарда евро TAП ще премине през Гърция, Албания и Адриатическо море, за да стигнат до Италия. Очаква се азербайджанският газ да достигне европейските пазари до 2020 г.

1850-километровият TAНАП и 878-километровият TAП бяха взаимосвързани при река Марица, разположена на границата между Турция и Гърция, през ноември 2018 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"