fbpx

Юнкер разказа как е комуникирал с Борисов

„Един от най-умелите комуникатори сред премиерите, с които имах удоволствието да работя, е някой, с когото никога не съм споделял общ език (въпреки че се смятам за определен вид полиглот): моят приятел Бойко Борисов.

Това написа в последния си ден като председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той отбелязва напускането си с коментар в Политико, в който прави равносметка на своята работа.

Специално внимание председателят на Европейската комисия отделя на комуникацията си с българската страна, по специално с министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

„Когато през 2015 г. той се опита да ми обясни значението на доста сложния проект „Южен поток“ за енергийната сигурност в България и съседния регион, той го направи без брифинг и без използване на думи, а само чрез няколко драсканици на лист хартия.

Бях толкова впечатлен от неговото произведение на изкуството, че го рамкирах и го поставих на стената в офиса си, като напомняне за важността на енергийната взаимосвързаност“, разказва Юнкер.

Няколко месеца по-късно българска делегация пристига, за да продължи дискусията за българския газов хъб. Юнкер гордо им показва, че е разбрал всичко благодарение на „отличните рисувателни умения“ на техния министър-председател.

„Бъдещите творения на Бойко без съмнение скоро ще красят художествена галерия в София“, казва още Юнкер.

Той прави равносметка, че от началото на неговото управление са създадени 14 милиона работни места. ЕС и еврозоната са претърпели 25 последователни тримесечия на икономически растеж. Постигнати са търговски споразумения с 16 нови държави, открити са 5 милиона допълнителни работни места.

Около 172 000 млади европейци доброволно са се включили в Европейския корпус за солидарност. Инвестирани са 4,5 милиарда евро за поставяне на партньорството с Африка на нова и равна основа с общите очаквани инвестиции от 44 милиарда евро до 2020 г.

От 2015 г. това, което бе наречено План на Юнкер, премахва бариерите пред инвестициите и използва публичните пари за набиране на частно финансиране на проекти, базирани в ЕС.

Според последните данни, Планът на Юнкер се очаква да привлече инвестиции в размер на 450,6 милиарда евро, а над 1 милион малки и средни предприятия ще се възползват от него.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"