fbpx

Бизнес и синдикати отхвърлиха проектобюджета заради огромния дефицит

Свиканият на заседание днес Национален съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проекта за Закона за държавния бюджет за 2023 г. Социалните партньори  – работодатели и синдикати, посочиха като основна причина заложения прекалено висок бюджетен дефицит и отдалечаването на членството на България в еврозоната, пише „Дневник“.

Според Българска стопанска камара най-голямо впечатление правят средствата, предвидени за капиталови разходи. Тези 10 млрд.лв. будят недоумение как биха могли да бъдат извършени до края на годината. От камарата апелират да се запази бюджетният дефицит до 3 процента и засега да не се правят радикални промени в данъчната система.

Междувременно в парламента представители на ГЕРБ и ПП-ДБ, които се събраха на поредни разговори, също поискаха от Министерството на финансите разяснения именно за заложената в проектобюджета капиталова програма.

Томислав Дончев от ГЕРБ поиска яснота за каква част от капиталовата програма е предвидено национално финансиране и за каква – европейско. „В кризисен период можем да изкараме една или две години без по-малки или по-големи проекти, финансирани от държавата, но не знаем какво има в капиталовата програма“, изтъква Дончев, цитиран от „Дневник“.

Асен Василев поиска Министерството на финансите да подготви разчети при четири сценария. Част от въпросите му са насочените към предвидените приходите в Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП). „Заложеният ръст от приходи от ДДС е по-нисък от заложената инфлация“, каза Асен Василев. По думите му трябва да се направи разчет при 100% дивидент от държавните предприятия и ако има нужда от изключения, да се обясни защо. Припомняме, с вчерашно решение на МС от държавните фирми се иска 50% дивидент. Депутатите се питат и за увеличените разходи на държавната администрация с 40 на сто.

Двете формации се съгласиха, че може да бъдат ревизирани капиталовите разходи, ако получат информация какви са предвидените проекти по тях, в каква степен на готовност са: дали има пусната поръчка, избран ли е вече изпълнител, или е още във фаза на изготвяне на документация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"