fbpx

Бизнесът готви протест „за достъпна енергия“

Четирите големи работодателски организации излизат на протест на 28 юни, става ясно от тяхно писмо до столична община. Очакванията са пред сградата на парламента да се съберат над 10 хиляди души, като темата на протеста е „за достъпна енергия и спиране обедняването на нацията“.

Припомняме, бизнесът не подкрепя актуализацията на бюджета както в частта й, предвиждаща вдигането на пенсиите, така и в предлаганите антикризисни мерки.

От последните комуникации между работодателите и Министерски съвет пък става ясно, че бизнесът очаква от правителството информация дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на „Газпром“ доставчици.

Кабинетът се призовава да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък.

В обратно писмо премиерът Петков изтъква, че правителството работи за намиране на дългосрочно решение за доставките. Отбелязва се обаче, че енергийното министерство ще споделя официална информация в степен, която няма да застраши преговорите и бъдещите доставки.

Работодателите веднъж вече бяха започнали организирането на протест, който замразиха, след като договориха с управляващите компенсации за високите цени на тока.

Настоящите протестни действия са планирани за края на месец юни, когато има вероятност кабинетът „Петков“ да е с гласуван вот на недоверие и да е започнала процедурата по връчване от президента на мандати за съставяне на нов кабинет от парламентарните сили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"