fbpx

Бизнесът ни получи увеличение на компенсациите за скъпия ток

До края на 2023 година предприятията ни ще бъдат компенсирани за цената на тока над 200 лв. за мегаватчас. Това реши парламентарната енергийна комисия, увеличавайки на практика компенсациите, които в момента покриват разликата над 250 лв за MWh.

Срокът на получаване се аргументира от депутатит с това, че тъй като не е известно дали това Народно събрание няма да прекрати дейността си, трябва да се предвидят компенсации за бизнес и догодина, тъй като изплащаните сега са предвидени в Закона за бюджета и са до края на годината, пише „Дневник“.

През последните три месеца Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е изплатил 2.232 млрд. лв. компенсации на бизнеса като всички те са дошли от Българския енергиен холдинг, в чиято структура са всички държавни енергийни компании, е съобщил пред депутатите Деян Червенкондев, председател на фонда.

В тази връзка енергийният министър Росен Христов е изтъкнал, че вноските на държавните фирми в този фонд, които се ползват за компенсации на бизнеса, едва стигат в момента и за да е възможно това, дори от тях се искат авансови вноски.

Драгомир Стойнев от БСП е критикувал това, че само държавните фирми правят вноски във фонда. Той цитира Регламента на Европейския съюз, според който всички трябва да са съпричастни в кризата, не само държавните предприятия. Стойнев е поискал Министерството на енергетиката да предложи план как всички стават съпричастни при кризата.

Другото, което е било прието от енергийната комисия са гаранции, че битовите потребители няма да бъдат принудени да излизат на свободния пазар на ток до края на 2025 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"