fbpx

Бизнесът отново няма да протестира

За втори път работодателите отменят насрочен протест в София. Това става ясно от тяхно писмо до столична община, с което уведомяват, че заявеният за 28 юни протест няма да се проведе.

Причината става ясна от публикувано в сайта на БСК съобщение, в което се казва, че в парламента са внесени три законопректа за промени в Закона за държавния бюджет, чрез които депутати от ПП, ГЕРБ, БСП и ДПС са припознали предложения на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Текстовете целят да се регламентира дългосрочен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни потребители за свръхвисоките цени на ел.енергията до отпадане на основанията за това. Действието на съществуващия механизъм за компенсация изтича в края на м. юни 2022 г., като не са предложени или приети гаранции за продължаването му през втората половина на годината, а проблемът със свръхвисоките енергийни цени продължава да съществува, което поставя под риск конкурентоспособността на предприятията и задълбочава инфлационните процеси.

Работодателските организации все пак намекват, че ще проследят внимателно гласуването на цитираните по-горе проектозакони, за да си направят съответните изводи за отношението на отделните политически сили към българския бизнес и на тази база да вземат решение кого да подкрепят на потенциалните нови парламентарни избори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"