fbpx

Цената на медта – барометър за състоянието на световната икономика

Цената на медта, както и на повечето метали, спада от един месец. Не малка роля за това има и очертаващата се икономическа рецесия, пише RFI.

Мрачната икономическа ситуация тегне върху пазара на промишлените метали. Причината е, че повишаването на лихвените проценти в Европа и САЩ влияе върху икономическия растеж и не способства на търсенето.

След изказването на директора на Федералния резерв пред Сената в сряда, 22 юни, по-ясно започна да се очертава вероятността за икономическа рецесия. И не е изненада, че цената на медта, металът, който традиционно се счита за показател за състоянието на световната икономика, продължи спада си, започнал в началото на юни, за да стигне до най-ниското си равнище за последните 16 месеца. За три месеца тон мед загуби 20% от стойността си.

Спадането на цената не влияе върху производството

Този спад се компенсира от стабилността на долара. За страните износителки на мед последиците са ограничени: приходите им са в долари, а разходите – в местна валута, т.е. промяната дори е изгодна за тях.

Собствениците на мини са в по-голяма степен засегнати, тъй като основната част от разходите им са в долари. Печалбата им от единица продукция намалява. Но при сегашните цени на медта, които остават много високи, „всички печелят много пари“, обяснява един експерт от отрасъла.

Китайските запаси са голямата неизвестна

Търсенето на мед не се е сринало, но голямата китайска неизвестна тегне над пазара. Невъзможно е да се знае какви са реалните резерви от мед на страната, нито какво ще бъде търсенето ѝ в средносрочен план.

След еуфорията от очакваното силно китайско икономическо възстановяване, което така и не се състоя, страхът от спад на световния ръст става все по-голям.

В момента пазарите се намират на позиция „изчакване“ и се опитват да разберат световното икономическо уравнение“, обобщава Ив Жегурел, професор по икономика на първичните суровини. Затова е малко вероятно цените на металите да тръгнат отново бързо нагоре.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"