fbpx

Бизнесът си поиска компенсациите за природния газ

В писмо до финансовия министър Асен Василев работодателските организации припомнят за поетия от правителството ангажимент да компенсира и цената на природния газ.

Бизнесът приветства решението на кабинета от 1 юни, с което се удължава срокът на програмата за компенсиране на небитовите клиенти за цената на електрическата енергия – съгласно параметрите, които са договорени на срещата между министър-председателя, министъра на енергетиката и работодателските организации, състояла се на 16 май 2022 г.

Обръща се внимание обаче, че на тази среща е договорена и компенсация за цената на природния газ. По-късно това беше съобщено и от Министерството на енергетикатаi, както и от медиите в страната, припомнят работодателите, като отбелязват, че с цитираното решение на МС такива компенсации не се предвиждат.

„Тъй като нашето разбиране е, че източникът на средствата за този компенсаторен механизъм следва да бъде държавният бюджет, призоваваме те да бъдат предвидени в настоящата актуализация. Също така, при актуализацията на бюджета следва да бъдат предвидени и средства за компенсациите на цените на електроенергия за потребителите на свободния пазар до края на годината„, се заявява в писмото до Асен Василев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"