fbpx

Бизнесът склонен да подкрепи достъпа до обекти със зелен зертификат

Здравното министерство е поискало от работодателските организации становище по доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпратен до министъра на здравеопазването.

Кунчев предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки, заради нарасналия брой на заразените с Ковид-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците. В доклада са обосновани две алтернативни предложение за противоепидемични мерки, като част от бизнеса неофициално подкрепя първия вариант:

1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране или за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието, а именно:

– задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал по време на престоя им в учебните заведения и децата от пети и следващи класове. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности.

Спортните дейности да се провеждат само на открито;

– при достигане на 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво – преустановяване на присъственото обучение;

– при отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"